IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DIHK: Германският износ ще стигне предкризисните си нива през 2011

Износът на Германия ще изпревари растежа на световната търговия през тази и следващата година, но въпреки това страната няма да успее да догони Китай

14:38 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
DIHK: Германският износ ще стигне предкризисните си нива през 2011

Износът на Германия ще се увеличи значително през тази и следващата година, което ще му помогне да се върне на нивата си отпреди началото на световната икономическа криза през 2007 г. Това прогнозират от Немската промишлена и търговска асоциация (DIHK) на базата на проучване, което се цитира от Wall Street Journal.

Резултатите от него показват, че износът на страната ще нарасне с 11% през 2010 г. и с 8% през 2011 г., след като се сви със 17,9% през 2009 г.

Това ще изпревари растежа на световната търговия като цяло, който от асоциацията очакват да възлезе на 7% през 2010 г. и още 7% през 2011 г.

Според DIHK до три години кризата в експортния бизнес на Германия ще е приключила. От прогнозите на асоциацията става ясно още, че до края на 2011 г. обемът на немския износ ще достигне 968 млрд. евро в сравнение с 985 млрд. евро през 2008 г.

Износът на стоки ще спечели от положителното развитие на световните пазари и увеличеното търсене на инвестиционни стоки в развиващите се държави. Фискалните стимули на правителствата и сравнително слабото евро също ще допринесат за увеличението му.

Курсът на еврото обаче започна отново да расте в началото на юни, като от асоциацията не се ангажират с прогноза за развитието му през следващата година. Други рискове за немския износ са забавянето на растежа на щатската икономика, опасността от прегряване на китайската икономика и фискалната консолидация в еврозоната, смятат от DIHK.

Страните от Европейския съюз ще запазят най-голям дял от германския износ в размер на около 63 на сто. Износът към тях се очаква да нарасне с 8,2% през тази година и със 7% през 2011 г. Износът към страните, които използват еврото, се очаква да се увеличи с 6,9% през тази година и с 5,9% през 2011 г. Поради наличието на обща валута износът за еврозоната не се влияе от промените в курса на еврото.

САЩ ще остане вторият по големина търговски партньор на Германия, след Франция и преди Холандия. Износът към САЩ ще нарасне с над 10% през тази и следващата година, след като се сви с 24,7% през 2009 г., смятат от DIHK.

Въпреки увеличението на износа обаче Германия няма да успее да настигне Китай, който през миналата година я задмина, превръщайки се в най-големия износител на стоки в света, смятат анализаторите на асоциацията. Те очакват китайският износ да нарасне с 18% през тази година и с 15% през следващата.

Делът на Германия от световния търговски поток те очакват да се запази на 9% през тази и следващата година.

Развиващите се икономики, най-вече Бразилия, Русия, Индия и Китай, ще придобият по-голямо значение за търговията на Германия, като вече около 10% от немските стоки ще отиват към тези страни в сравнение с 3,6% преди десетилетие.

По-рано днес излязоха данните за износа на Германия през юни. Те показаха увеличение от 3,8% спрямо май, като стойността му стига най-високото си ниво от октомври 2008 г. насам. Вносът в същото време е нараснал с 1,9% на месечна база. В резултат на това търговският излишък на страната се увеличава до 14,1 млрд. евро през юни от 10,6 млрд. евро за май.

По отношение на вноса проучването показва очакван ръст от 9,5% през тази и следващата година, след като той се сви с 16,4% през 2009 г. Според DIHK Германия ще достигне нова рекордна стойност на вноса от 808 млрд. евро през 2011 г. Очаква се Китай за първи път да стане най-големият вносител на стоки в Германия, следван от Холандия, Франция и Италия.

Търговският излишък на Германия се очаква да се увеличи до 159 млрд. евро през тази година и 160 млрд. евро през следващата, което ще е с над 35 млрд. евро повече в сравнение с износа от рекордната за него 2007 г.

Прогнозите на DIHK се базират на текущия валутен курс на еврото. Към 14:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3252 долара, като отстъпва с 0,3% от началото на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още